pat din lemn cu finisaj cires

Cel mai bun pat din lemn

Criterii pentru alegerea celui mai bun pat din lemn

O mare parte din viață ne-o petrecem dormind; cel puțin oamenii sănătoși, care știu că odihna le face doar bine. Somnul influențează foarte mult calitatea vieții. Persoanele active, cele care lucrează ore bune, poate chiar în schimburi, au nevoie de un somn bun, odihnitor, iar acesta se petrece doar într-un pat de calitate.

Un pat ieftin, incomod distruge orice urmă de relaxare. Dacă vă zgârciți în general la achiziționarea anumitor lucruri pentru casă, nu o faceți și când vine vorba despre cumpărarea patului. Alegeți paturile din lemn care nu doar că sunt ușor de întreținut, dar un astfel de pat este și caracteristic oricărui stil arhitectural: modern, rustic, elegant, clasic etc.

Top 2 paturi in lemn recomandate

Dar de ce am merge pe un pat din lemn?

Ei bine, în primul rând, patul din lemn, după cum spuneam anterior, este adaptabil oricărui design, oricărui decor. Este, deci, un pat practic. Lemnul tratat bine și corect nu se va deteriora decât după foarte mulți ani; poate rezista cât viața unui om. Bineînțeles, trebuie totuși îngrijit și să nu fie supus unor factori corozivi. La toate aceste avantaje, se adaugă și culoarea lemnului, care variază și atunci puteți alege nuanța în funcție de stilul arhitectural al camerelor, al casei. Aveți, totuși, de unde alege!

Pe ce te axezi în achiziționarea unui pat bun din lemn

Ca să achiziționezi cel mai bun pat din lemn trebuie să te axezi pe ceva anume, pe niște criterii. În primul rând, trebuie să știi ce face diferența dintre un pat din lemn ieftin și unul piperat la preț și atuci ai la bază următoarele criterii: dimensiunile, tipul de pat, tipul de lemn, chiar și culoarea, dar și funcționalitatea.

Top paturi din lemn recomandate

Marime: 160×200 cm (lungime 168 cm/latime 218 cm/inaltime 90 cm). Materiale folosite: blat din lemn masiv de stejar, corp realizat din furnir natural, maner din metal, picioare realizate din soclu de lemn. Culoare: bej nordic
Fără spațiu de depozitare, Cu tăblie. Brandul cehesc Jitona vă prezintă Mamma, noua colecție de mobilier caracterizată prin forme elegante și combinații de materiale naturale
Patul conţine suport din lemn pentru saltea. Cadrul patului este realizat din lemn malaezian. Un pat calitativ si convenabil in ceea ce priveste raportul calitate-pret

Avantajele unui bun pat din lemn

Rezistența: lemnul este în general un material rezistent. Bine tratat, acesta poate rezista și o viață de om. În plus, de obicei când spui pat, te referi la o construcție masivă și de aici și durabilitatea în timp. Ideal ar fi să verificați calitatea scheletului patului, îmbinările, calitatea lemnului. Puteți da peste un pat realizat din lemn prelucrat și atunci nici nu se mai pune problema unei așa mari garanții sau a unei calități deosebite.

Diversificare. Repet: lemnul poate fi adaptat oricărui stil arhitectural, fiind conceput pentru încăperi somptuoase, trendy, nonconformiste, futuriste. La aceasta se adaugă varietatea finisajelor, a culorilor. Un pat din lemn poate fi lăsat în culoarea sa naturală, doar tratat pentru a rezista în timp, sau i se poate estompa culoarea naturală. De la un maro închis se ajunge la un maro deschis sau chiar la un maro roșiatic, de la un lemn mat ajungem la unul lucios. Iată cum puteți avea patul ideal, pe care să-l asortați la parchet, la mobilier etc.

Practic. Un pat din lemn este practic nu doar prin prisma faptului că poate fi încadrat în orice încăpere, indiferent de stilul arhitectural abordat, dar poate fi mutat cu ușurință, reasamblat, dintr-o cameră într-alta. Dacă mai are și somieră e și mai bine, deoarece permite ventilarea saltelei.

O ușoară întreținere. Nu este nevoie de cine știe ce întreținere în cazul unui pat din lemn; din când în când se mai poate adăuga un finisaj protector. Oricum, comparativ cu paturile metalice, întreținerea celui din lemn este mult mai ușoară.

Dimensiunile patului din lemn

Pentru a știi clar ce pat din lemn trebuie achiziționat, ca dimensiune, trebuie să iei în calcul și spațiul folosit (dormitor, camera de oaspeți, camera copilului), dar și câte persoane îl vor folosi. Mai mult, trebuie ținut cont de dimensiunea saltelei. Patul va fi cu câțiva centimetri mai mare pentru a încadra perfect salteaua. Bineînțeles că totul depinde și de spațiul unde vei pune patul.

Pat pentru adulți. Dacă ești singur și cauți un pat simplu, dar confortabil, mergi pe varianta 90×200 cm. Sunt și modele de paturi single de 75×190 cm sau 80×190 cm, dar cel de 90×200 cm oferă confort maxim.

La paturile duble, varietatea este și mai mare. Sunt primele modele de 120×200 cm sau 140×200 cm.

Vreți pat matrimonial? Atunci, dimensiunile sunt mai mari: 160×200 cm sau chiar 180×200 cm. Și știți un lucru: confort la cel mai mare grad.

Pat pentru copii. Dacă aveți un singur copil, este potrivit patul simplu. Se va ține cont la alegere, de vârsta copilului și înălțimea patului, pentru ca micuțului să nu-i fie greu să urce și să coboare. Când sunt mai mulți copii, iar spațiul din cameră este restrâns, soluția ideală este reprezentată de patul supraetajat. Când copiii au între 1 și 4 ani, mergeți pe varianta 70×130 cm. Sau, dacă copiii sunt mai mari, achiziționează un pat cu dimensiunea de 90×190 cm. Și de data aceasta poți merge și pe varianta 120×190 cm; sigur, somnul copilului va fi odihnitor.

Patul bebelușului. În cazul bebelușilor, salteaua ar trebui să aibă lățimea cuprinsă între 70 și 73 cm, iar lungimea să fie de 130-135 cm. Nu vă speriați dacă patul vi se va părea prea mare; copilul va crește văzând cu ochii și veți constata că bine ați făcut luând un pat cu aceste dimensiuni. Va trebui, pe parcurs, să schimbați doar salteaua.

Ideea, în toate aceste cazuri, e să aveți și o saltea de calitate. Nu puține sunt cazurile când oamenii s-au zgârcit când a venit vorba despre saltea, achiziționând cadrul unui pat scump, dar o saltea ieftină, cu cea mai mică garanție. S-a constatat cu timpul că, deși cadrul patului era de calitate superioară, salteaua lăsa de dorit: un somn chinuit, zeci de probleme de sănătate.

Tipuri de lemn folosite la fabricarea paturilor

În caracterizarea unui bun pat stă și calitatea lemnului din care este fabricat. Un pat foarte bun este făcut din lemn de calitate, iar de aici și prețul este pe măsură. Dar sigur nu veți regreta. O clasificare simplă se face în funcție de esența de lemn folosită: lemn de esență tare și lemn de esență moale.

Din categoria lemnului de esență moale fac parte cedru și pinul. Cedru are o culoare maro spre alb sau poate fi maro roșiatic, și-n acest ultim caz, avantajul este că moliile sunt alungate în mod natural. Dar, cedru din prima categorie ca nuanță este destinat mobilierului de interior, în timp ce cel roșiatic este specific mai mult mobilierului exterior.

De cealaltă parte, patul din pin nu prezintă așa mare rezistență, fiind dispus la cojire și umflare. În funcție de tipul de pin, poate fi în culori deschise, oranj sau galben. Paturile din lemn de pin nu doar că nu rezistă mult timp, dar sunt și ieftine.

Din clasa lemnului de esență tare, avem mesteacănul. Este un lemn cu care se lucrează mai greu, fiind găsite paturi doar în stilul contemporan, adică cu linii simple. Este genul de esență de lemn ușor de pigmentat, deci ca și culori aveți de unde alege.

Cireș – un pat din lemn de cireș este un pat de lux, deoarece esența este una nobilă. Se lucrează ușor cu lemnul de cireș, putând fi pigmentat și sculptat facil. Dacă cireșul este tânăr, lemnul va avea culoarea maro spre roz, iar dacă este matur, va bate spre roșcat. Fiind un lemn nobil și prețurile elementelor de mobilier din această esență sunt ridicate.

Abanosul – este un lemn rar, fapt pentru care mai mult este folosit la detalii, la sculpturi, prea puțin pentru realizarea integrală a piesei de mobilier. Este un lemn ce bate spre negru, dens și puternic.

Mahon – iarăși un lemn de calitate, în nuanțe închise de maro spre roșu. Este rezistent la îndoire, cojire, iar datorită acestor calități și prețulul unui pat din esență de mahon nu este chiar la îndemâna oricui.

Arțarul –acest lemn este în nuanțe deschise, de bej, fapt pentru care oferă o notă elegantă mobilierului. Un pat din lemn de arțar este rezistent, doar că nu beneficiază de prea multe sculpturi, lemnul nefiind ușor de lucrat.

Stejarul – este cel mai folosit lemn la fabricarea paturilor. Se folosește ușor, se găsește în diverse nuanțe, modele și este și rezistent.

Plopul – se găsește în nuanțe verzui spre roz, este rezistent la uzuri și se lucrează și foarte ușor.

Nucul – paturile din esență de nuc sunt, în general, de un maro închis, dar pot fi pigmentate și-n nuanțe deschise. Rezistă la uzură și deformare.

Fag– altă esență destul de des folosită la fabricarea paturilor. Este un lemn decorativ, are o nuanță de maro deschis. Rezistă foarte bine în timp.

Mai găsim paturi din lemn de tec, palisandru și frasin, iarăși esențe interesante.

Avem, însă, și lemn prelucrat, amintind aici Pal-ul, realizat din bucăți mici de rămășițe de lemn prelucrat, lipit cu rășină, adeziv, creându-se astfel foi de lemn. Este un lemn cu o minimă rezistență, fapt pentru care și un pat din acest material este ieftin. Un pat din MDF este mai rezistent, realizat sub o presiune mai mare, iar ca și costuri poate fi și cu 60% mai scump decât unul din PAL.

Foarte atenți trebuie să fiți la descrierea patului. Dacă se specifică pe etichetă că este un pat realizat din lemn de tip mahon, trebuie să știți că aveți de-a face cu o piesă ce imită lemnul de mahon, deci nimic ce ar putea conține lemn de mahon.

Modele de pat din lemn, întâlnite pe piață

Modelul și stilul patului sunt alte caracteristici de care trebuie să țineți cont când porniți în căutarea patului ideal. Astfel, se va ține cont de spațiul unde veți amplasa patul, dar și stilul arhitectural al încăperii.

Divan – este un pat asemănător unei cutii, peste care este așezată salteaua. În general, veți găsi rar astfel de paturi, deoarece majoritatea sunt tapițate, deci nu simple.

Patul cu spațiu pentru depozitare reprezintă mobilierul ideal atunci când camera este mai mică. În sertarele de jos ale unui astfel de pat pot fi aranjate lenjeriile de pat sau chiar jucăriile.

Paturile supraetajate, așa cum aminteam și mai sus în text, sunt folosite mai mult pentru somnul copiilor. Se potrivesc camerelor pentru copii care nu dispun de așa mult spațiu.

Paturi cu tăblii. Acestea sunt moderne, elegante, dar simple pot fi ideale și pentru căsuțele rustice.

Ca și recomandări, cel mai indicat este să mergi pe mâna specialiștilor unui magazin de mobilă renumit. Caută și review-urile pentru a constata cum stă treaba la capitolul vânzări, calitate mobilier etc. Sunt magazine cu personal calificat, tehnologie performantă, iar când alegi un pat îți va arăta, pe computer, și cum va îmbrăca piesa de mobilier camera ta. Mai mult, personalul îți va oferi sfaturi și indicații legate de poziționarea perfectă a patului.

Paturi perfecte disponibile imediat

  1. Marime: 160×200 cm (lungime 168 cm/latime 218 cm/inaltime 90 cm). Materiale folosite: blat din lemn masiv de stejar, corp realizat din furnir natural, maner din metal, picioare realizate din soclu de lemn. Culoare: bej nordic
  2. Fără spațiu de depozitare, Cu tăblie. Brandul cehesc Jitona vă prezintă Mamma, noua colecție de mobilier caracterizată prin forme elegante și combinații de materiale naturale
  3. Patul conţine suport din lemn pentru saltea. Cadrul patului este realizat din lemn malaezian. Un pat calitativ si convenabil in ceea ce priveste raportul calitate-pret
  4. Patul conţine suport din lemn pentru saltea. Cadrul patului este realizat din lemn malaezian. Un pat calitativ si convenabil in ceea ce priveste raportul calitate-pret

Tot ca și sfat util: mergi și pe comandarea unui pat online, deoarece cele mai multe oferte și reduceri sunt în acest sistem.

De ce pat din lemn simplu și nu unul tapițat?

Un pat tapițat este modern, dar gândește-te că unul simplu, din lemn, poate fi mereu pus într-o altă și altă imagine. Cum? Ei bine, prin lenjeria de pat,mereu alta, mereu surprinzătoare. Mai poate fi scos în evidență prin accesorii, cum ar fi noptierele sau revopsit.

Când vine vorba de întreținere, locul fruntaș este ocupat, fără discuții, de patul din lemn. Orice mizerie se șterge ușor, poate chiar cu o simplă lavetă.

Este ideal oricărei camere, adică și celei de zi, dacă este mic, camerei copilului etc. Nu același lucru îl putem spune despre patul tapițat.

Ca un ultim aspect, un pat din lemn va fi mereu la modă, în timp ce celelalte modele pot fi in sau out oricând.

Având, acum, aceste cunoștințe, sper că vei găsi patul cel mai bun din lemn.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.